Aperitief voor de ziel en onthulling Verhalenbankje voor Vrede

Wanneer? Zaterdag 17 juni om 16.00 uur
Waar? Buurtcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt, Haarlem

De jubileumweek wordt afgesloten met onze maandelijkse viering het Aperitief voor de Ziel. In deze viering zal pater Franciscaan Rob Hoogeboom voor gaan en ondersteund het koor de Voice met wereldmuziek de viering muzikaal. In deze viering zullen we ook stil staan bij het verhaal van een vluchteling uit Burundi, vrijwilliger van de Antonius Gemeenschap, dat op bijzondere wijze is bewerkt door tekstschrijvers van Verhalenbankje en ingesproken door stemacteurs. Dit vindt plaats in Buurtcentrum Binnensteeds bij Buurts. Nieuwe Groenmarkt 20 Haarlem om 16.00. Na afloop zal het verhalenbankje op de Krocht worden onthult en nodigen wij u uit voor een hapje en een drankje.

Nieuwe Groenmarkt met in het midden het buurtcentrum.

Verhalenbankje voor Vrede: “Precies waar jij nu bent.”

De Verhalenbank is een initiatief van Stichting Tot de Verbeelding. Deze stichting wil met de verhalenbank mensen prikkelen met fantasie, inspiratie, schoonheid en avontuur op een locatie die uitnodigt tot een moment van rust of bezinning. Door een draai aan de bekende wereld te geven, wordt deze anders ervaren.
Het idee van een verhalenbankje voor Vrede is ontstaan in voorbereiding op de Vredesweek van 2022.
Het verhaal dat middels een QR code te beluisteren is geïnspireerd door het de ervaringen van mensenrechten activist Aloys Ndakoraniwe uit Burundi, die om veiligheidsredenen niet meer naar zijn land terug kan. Aloys vond een veilige plek in Nederland via Shelter City Haarlem en is als vrijwilliger betrokken bij de Antonius Gemeenschap. De indringende ervaringen van Aloys zijn opgetekend door tekstschrijver Peter Hendriks en is ingesproken door stemacteurs.

Bankje op de Krocht
We hebben gekozen voor het bankje op de Krocht. Daar kijk je rechtstreeks, de Nieuwe Groenmarkt in (zoals op de bovenstaande foto ongeveer). De sociale boulevard in Haarlem waar zowel de Groenmarktkerk als de Antonius Gemeenschap jaren lang actief waren. Nu de kerk gesloten is, is het niet zeker of zij hun werkzaamheden op de Nieuwe Groenmarkt kunnen voortzetten. Dit bankje is dan ook een blijvende en inspirerende herinnering aan de inzet voor Vrede vanaf de Nieuwe Groenmarkt. Een inzet die onvermoeid verder zal gaan vanaf een nieuwe locatie.

Tijdens Het Aperitief voor de Ziel de maandelijkse viering van de Antonius Gemeenschap zal hier extra aandacht aan geschonken worden en na de viering zal het verhalenbankje/ QR code onthuld worden. U kunt vanaf dat moment naar het indringende verhaal luisteren met de titel: “Precies waar jij nu bent.”