Gasten aan tafel: Ondersteun onze buurtkeukens.

Wanneer: Tijdens de Jubileumweek, maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni.
Waar? Share Local, Luitestraat 35 (achter de Jopenkerk), Haarlem

Wij verkopen brood en bier voor het goede doel!

Dít is onze jubileumactie: Vanuit ShareLocal aan de Luitestraat 35 (achter de Jopenkerk) verkopen we van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur ons Antoniusbrood en een speciaalbier-proefpakket dat ons ter beschikking is gesteld door brouwerij Uiltje. Doe er je voordeel mee, dan doen wij dat ook. Ons voordeel: al tien jaar kunnen mensen iedere dinsdag bij een van onze twee buurtkeukens terecht voor een driegangenmenu en een kop koffie voor slechts 5 euro. Om die prijs zo laag te kunnen houden terwijl de inflatie zich steeds nadrukkelijker laat voelen, zijn we extra acties begonnen. Het laatste wat we willen is mensen voor wie ook 5 euro nog te veel is, de deur moeten wijzen. Natuurlijk. Daarom halen we onder de noemer ‘Gasten aan tafel’ extra geld op om ook hen aan tafel te kunnen ontvangen. Steun ons hierin en kom naar ShareLocal tijdens onze jubileumweek!

Antoniusbrood

De legende van het Antoniusbrood. Eens werd er aangeklopt bij het klooster waar Antonius verbleef. Toen Antonius open deed vroeg een arme man hem om brood. Antonius vroeg of deze arme man nog meer mensen kende die honger hadden en dat deed hij. Antonius besloot naar de keuken te lopen en alle broden aan de arme man mee te geven. Voor hem zelf en de anderen die honger hadden. Toen de kok van het klooster in de keuken kwam schrok deze zich een hoedje en hij rende op Antonius af. “Wat heb je met ons brood gedaan, wat moeten wij nu eten?” Antonius zei: “Wees niet bevreesd, ga maar terug naar de keuken.” En jawel toen de kok terug kwam in de keuken waren alle broden er weer. Dit werd het begin van de georganiseerde armen zorg. In vele katholieke kerken vindt je dan ook collecte bussen met de naam Antoniusbrood.

Antoniusbrood naar recept van de Antonius Gemeenschap.
Het Antoniusbrood kent variaties maar is doorgaans een zoetbroodje. In ons recept zit suiker, kaneel en sinaasappelrasp. De bruine kleur van kaneel verwijst naar de pij van de Franciscanen. De bittere smaak van zowel het kaneel en de sinaasappelrasp in combinatie met het zoete suiker verwijst naar de omkeringsontmoeting die Franciscus had met de melaatse man. Franciscus trof deze melaatse man al bedelend op straat. Franciscus had niks bij zich om te geven dus gaf hij deze door melaatsheid mismaakte man een knuffel en een kus. Een ontmoeting waarvan hij later zou zeggen. “Wat bitter is werd zoet.”

Proefpakket van Brouwerij het Uiltje.

Het proefpakket van het Uiltje bestaat uit 4 biertjes aangeboden voor €10,00 waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan het goede doel. Het Antoniusbrood naar recept van de Antonius Gemeenschap zelf wordt gebakken door een professionele bakker en bieden we aan voor €7,50 waarvan €2,50 naar het goede doel gaat.
Bij brouwerij het Uiltje brengt men graag een glimlach op het gezicht van mensen. Dit doen ze niet alleen door knetterlekker bier te brouwen maar ook door maatschappelijke projecten te ondersteunen. Door het gratis aanbieden van dit proefproject dat wij mogen verkopen hopen zij dat vele “Gasten aan tafel” met een glimlach naar onze buurtkeukens toe komen.

 

De locatie: Share Local.

Zoals in alles organiseert de Antonius Gemeenschap niets zonder eerst de samenwerking te hebben gezocht met andere partners in de stad. Zo ook in onze Jubileumweek. ShareLocal is een zelfstandige stichting die de kloof tussen rijk en arm wil verkleinen door Haarlemmers en Haarlemse bedrijven te motiveren om welvaart, welzijn, kennis en kansen te delen met stadsgenoten. ShareLocal zet zich in voor meer bewustzijn rond bestaansonzekerheid en stille armoede.

Ze vragen aan iedereen in Haarlem om mee te helpen aan meer kansengelijkheid in de eigen stad. Als iedereen een stap zet, maken we samen een groot verschil.

ShareLocal steunt Haarlemmers in nood en juist ook de mensen die geen hulp durven te vragen. Ze verbinden mensen en organisaties, bieden inzicht en bemiddelen. De activiteiten richten zich op het vormen van communities, samenwerken, delen en overzicht bieden. Ze maken zich sterk voor projecten en initiatieven die gaan over zekerheid op het gebied van gezonde voeding, opleiding en werk, wonen en welzijn, sport en vrije tijd.ShareLocal is een onafhankelijke, particuliere stichting die niet verbonden is aan subsidies, fondsen, gemeenten of kerkgenootschappen. Ze werken vóór en mét Haarlemmers. Een van de doelen is om Haarlemmers bewust te maken van de armoede die aanwezig is in hun stad, misschien zelfs bij hun eigen buren.