Verslag vredesweek

Vorige maand organiseerden wij met Pax Nederland en verschillende Haarlemse partners de jaarlijkse Vredesweek voor Haarlem, met dit jaar als landelijk thema: ‘Onvrede en nu? Democratie onder druk’. 

Het was een drukke week met vele activiteiten en samenkomsten. Hieronder een verslag van enkele ervan.

Singer-songwriter Raoul Michel zong voor zo’n 75 bezoekers in de Doopsgezinde Kerk.

Vechten voor het vrije woord

In de Doopsgezinde kerk vond op 16 september de aftrap plaats van de vredesweek met een thema-avond over persvrijheid en onafhankelijke media, waarbij oa. journalisten in gesprek waren over de gevaren die zij lopen in dehuidige wereld. Persvrijheid en onafhankelijke media staan steeds meer onder druk, ook in Nederland. En dat terwijl mensen onafhankelijke en betrouwbare informatie nodig hebben om hun levensomstandigheden te controleren en de juiste beslissingen te nemen. Singer-songwriter Raoul Michel zong een aantal liederen en Dominee Gremdaat gaf ook acte de présence.

Sta Stil voor vrede

In het ‘levend kunstwerk’ Sta Stil voor Vrede bracht kunstenaar Hans Bossmann op drie verschillende locaties in de stad mensen samen die met een door henzelf meegebracht persoonlijk symbool voor vrede in dialoog trachten te treden met  omstanders.

Een verslag hiervan viel te lezen in het Haarlems Dagblad.

Activerende lezing van Renske Leijten

Renske Leijten – voormalig SP-kamerlid en geboren Haarlemse – sprak donderdag 21 september in de Oud-katholieke kerk in Haarlem voor een betrokken publiek over wat burgers zelf kunnen doen wanneer de politieke macht tot onvrede leidt. Haar boodschap was toch vooral om het gevoel van machteloosheid te bevechten en op democratische wijze in actie te komen, natuurlijk door te stemmen, maar ook door je te organiseren en via protest je stem te laten horen.

Regenboogviering

Tijdens de Regenboogviering in Het Slachthuis werden kaarsen ontstoken, en er werd gezongen door Dane Boston – onder anderen het betekenisvolle nummer Home van Donna Summer – en Rick van Stichting Art.1 stelde zich kwetsbaar en strijdbaar op. Rick vertelde diens verhaal over veiligheid en zichtbaarheid en hoe hen zich zelf wapent tegen vijandigheid in het dagelijks leven en hoe het beter kan en moet als het gaat om de sociale acceptatie van LHBTIQ+-personen.

Het Haarlems dagblad was ook aanwezig. Bekijk hier het artikel.

Van Communicatie naar Kunst

Vrijdag 22 september gaf Yoshina Davelaar een lezing in de Bibliotheek  Haarlem-Noord over de positie van de zwarte kunstenaars. Dat was een interactieve presentatie waarbij er veel vragen werden gesteld en bediscussieerd. Vragen zoals: kan het dat een witte persoon het gedicht van een zwarte kunstenaar voordraagt? Zijn er veel zwarte kunstenaars of zien wij ze niet omdat we ze niet willen zien of niet herkennen? Is het van belang dat het duidelijk is dat het kunstwerk gemaakt is door een zwarte kunstenaar?
 

Senbazuru!

Het is een Japans ritueel: 1000 kraanvogels vouwen voor vrede, en die dan overal uitdelen. En dus was het vouwen geblazen bij het Stadsklooster aan de Oude Groenmarkt.

 

Gebed voor vrede voor stad en wereld

Vlag nadat de sirenes klonken op maandag 18 september hield de Antonius Gemeenschap haar vredesgebed, zoals ieder maandag overigens, maar dit keer in het Soefiehuis aan de Burgwal met voorganger Jaap Willem Hutter. Dee sessie werd druk bezocht en er werden dus aardig wat kaarsjes aangestoken!

Workshop ‘Het derde alternatief’

Op vrijdag werden onder leiding van trainer Marcel Koning thema’s als vertrouwen en respectvolle dialoog behandeld, met daarbij aandacht voor polarisatie en hoe daar mee om te gaan.

Lees hier het verslag van deze workshop