Vredesweek programma 2019

Van 22-29 september is het nationale Vredesweek. Ook in Haarlem. U denkt misschien: ‘Het is toch vrede in Haarlem?’ Maar voor de organisatoren gaat vrede over meer dan géén conflicten. Het gaat over vreedzaam en respectvol samenleven. En over open staan en nieuwsgierig zijn naar anderen. Daarom is er Vredeskunst, een Regenboogviering met een groot diversiteitskoor en kunt u een ijsje Koude Oorlog eten.

Niet te missen activiteiten: waar en wanneer?

  • Regenboogviering – Zondag 22 september, 15.00 u

Gezamenlijke viering christenen, moslims, joden en homo-en biseksuelen, lesbiënnes, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) In Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt in Haarlem. In aanwezigheid van dominee Tom de Haan, rabbijn Clary Rooda en imam Oemar Shabier Dilmohamed. Met groot diversiteitskoor. Iedereen is welkom, ook als u niet gelovig bent. I.s.m. met de Regenboogcoalitie.

Meer dan 40 kunstenaars met verschillende roots brengen in beeld wat zij zich voorstellen bij vrede en grenzen. Op vier locaties: Hudson’s Bay, De Waag, De Groenmarktkerk en in de Wijngaardtuin. Openings-tijden in folder en op websites.

  • Wisselkunst – De gehele week vanaf 22 september

De Haarlemse kunstenaar Hans Bossmann en de Syrische kunstenaar Talal Shkeifah ontwierpen een bijzonder object dat een jaar lang zal rouleren langs de ondertekenaars van de Vredesverklaring. Op elke plek kunnen mensen iets tekenen op het object. De eerste locatie is De Waag, als aftrap van Vredeskunst.

  • Multicultureel Vrouwencafé – Woensdag 25 september

Muziek en optreden van Syrische zangeres Alia in het Multicultureel Vrouwencafé. I.s.m. Stem in de Stad, Gedempte Oude Gracht 138.

  • Boekentafel met mooi aanbod van boeken over Vrede en ‘Grenzen’ bij De Vries Boekhandel.
  • Amnesty activiteiten, Donderdag 26 september

Spreker en kennismaking Schrijfgroep en Scholengroep. Petities tekenen t.b.v. gevangenen. Groenmarktkerk.

  • IJsje Koude Oorlog eten bij IJssalon Garrone, Grote Houtstraat.

Meer weten?

Folders met het uitgebreide programma liggen voor u klaar bij de VVV, in de Groenmarktkerk en bij De Vries boekhandel. Het programma is ook te bekijken op www.antonius-gemeenschap.nl en www.bdkennemerland.nl Op sociale media kunt u zoeken op #VredeHaarlem.

Vredesverklaring

De basis voor de activiteiten in de Vredesweek is de Vredesverklaring. Deze is door ruim 20 organisaties (godsdienstig, levensbeschouwelijk en maatschappelijk) in Haarlem ondertekend en sinds de ondertekening door de burgemeester in ontvangst genomen en bewaakt.  De Vredesverklaring is een initiatief van de Antonius Gemeenschap. Bureau Discriminatiezaken heeft de Vredesverklaring medeondertekend. Wilt u als organisatie meedenken over nieuwe verbindende activiteiten in 2020? Neem dan contact op met Wim Blüm van Antonius Gemeenschap, w.blm@kpnplanet.nl