Vrede, geloof jij het nog? (blog)

Vrede. We schrijven erover, praten erover. Maar wat doen we er echt aan, aan de vrede. Wat doen de politici, presidenten en koningen? Wat doen grote bedrijven, professoren, leiders of filosofen? Wat doen de religieuze instellingen? Wat doen jij en ik?  

Het lijkt wel of de spanningen in de wereld alleen maar groter worden. Steeds meer conflicten dreigen ware oorlogen te worden. Wie bezit de meeste kernwapens, wie heeft macht over wie en hoe blijft die machtsbalans in evenwicht? Ook de onvrede en woede op de sociale media en op straat nemen toe.   

Ik werk aan vrede, maar geloof ik het nog?   

Terwijl velen bidden voor vrede in kerken, moskeeën en andere geloofshuizen, begaan extremisten, in de naam van het geloof, de meest vreselijke daden. De afgelopen maanden werden we opgeschrikt door geweld in de gebedshuizen van drie wereldreligies. In moskeeën in Nieuw-Zeeland, kerken in Sri Lanka en in een synagoge in Amerika.   

Ik werk aan vrede, maar geloof ik het nog?    

Elke dag opnieuw zeg ik tegen mijzelf dat ik erin moet blijven geloven, in de vrede bedoel ik. Maar ik vraag me af of er ooit wereldvrede zal zijn. Zeker nu de strijd is losgebarsten over de ruimte en het beheer van het internet. Om maar te zwijgen over het groeiende rechtspopulisme. 

Ik werk aan de vrede, maar geloof ik het nog?   

Ja, ik blijf geloven in de vrede. Ondanks de onzekerheid die ik iedere dag voel als ik de krant opensla, blijf ik geloven. Want vrede begint niet in het groot maar in het klein. Thuis, in je relaties, op het werk, in je straat en in je stad.  Daar staan wij voor bij de Antonius Gemeenschap. Waar ik ben, kan ik de eerste stap naar vrede zetten. Dat kan ik, dat kan jij.  

Dat geloof ik!    

Van 22 tot en met 29 september vindt er weer een vredesweek plaats in Nederland – een initiatief van PAX voor vrede. In Haarlem neemt de Antonius Gemeenschap, voor de zesde keer alweer, het voortouw in de organisatie hiervan. Samen met de ondertekenaars van de in 2018 opgestelde Vredesverklaring Haarlem werken we dit jaar samen met meer partijen dan ooit. Het belooft een mooi feest te worden. Haarlem zet een stap in de goede richting.  

Dat geloof ik!  

Met vreugde, plezier en volharding wil ik zo elke dag aan vrede werken. Elke stap, die vrede tussen mensen, culturen, geloven en landen dichterbij brengt, is een goede stap.   

Ik werk aan vrede en ik geloof erin.   

Wim Blüm