Antonius licht projectie

De gevel-lichtprojectie ‘PANIS ANGELICUS’ is een geschenk van het kernteam van de Moving Academy for Performing Arts (MAPA) aan de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 Haarlem 
, de andere organisaties en bewoners in de straat, omdat zij het met elkaar mogelijk maken dat kwetsbare mensen zich welkom voelen op wat vaak ‘de sociale boulevard van Haarlem‘ wordt genoemd. Dit wordt mede ondersteund door de Gemeente Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Groenmarktkerk en de Antonius Gemeenschap.  

Begin december zouden de podiumkunstenaars van MAPA een licht-, mime en muziektheater voorstelling ‘PANIS ANGELICUS’ in de buiten- en binnenruimte van de Groenmarktkerk brengen. Door de corona-maatregelen is dit uitgesteld naar april volgend jaar. De afbeelding die nu de gevel van de kerk siert is een voorproefje en vloeit voort uit de MAPA Schaufenster-kunst in de etalages van HEMA centrum Haarlem aan ’t Verwulft / Botermarkt. Het is een kerstwens aan alle Haarlemmers. Ook nog eens volledig virusveilig! De licht-gevelprojectie blijft alle avonden branden tot en met Kerstmis en is te zien tussen 16-21 uur.


Het volledige licht- en muziektheater ‘PANIS ANGELICUS’ zal volgend jaar in en buiten de Groenmarktkerk op donderdag 7 en vrijdag 8 april plaatsvinden. Hierover t.z.t.meer informatie, maar noteer alvast in de agenda. 
De Groenmarktkerk is op werkdagen tussen 14.00 – 16.00 uur geopend voor persoonlijk gebed en het bezichtigen van de expositie van honderden kerststallen. Tot aan Kerstmis wordt de openstelling met een uur verlengd tot 17.00 uur, waarin de kerk wordt verduisterd en alleen nog verlicht is met kerstlampjes en kaarsen. Deze openstelling is bedoeld voor persoonlijk gebed en dit is alleen mogelijk zolang we ons houden aan de corona regels: dus mondkapje en 1,5 meter afstand binnen de kerk zijn verplicht.


Meer over de lichtprojectie / Antoniusbrood: 
De beide afbeeldingen bevatten een detail van het glas-in-lood raam in de Antoniuskapel van de kerk. Antonius van Padua, de patroonheilige en inspiratiebron voor de Groenmarktkerk, staat bekend om zijn inspanning de armen te voeden en vrede onder mensen te brengen. In de ene wordt Antonius letterlijk uitgelicht en omarmd door de vredesduif; een omarming die geldt voor iedereen en alle Haarlemmers zeker in deze onzekere tijden.
De tweede afbeelding toont hoe de Franciscaan Antonius van Padua (13e eeuw) brood deelt met de armen. Het verhaal gaat dat een arme zich meldde bij de poort van het klooster en dat Antonius al het aanwezige brood meegaf, tot ontsteltenis van de kok. Want er was geen eten meer voor de broeders. Toen zei Antonius dat het wel goed zou komen en toen de kok weer terugkwam in de keuken was het brood weer op zijn plek. MAPA gebruikt dit beeld als symbool van het delen, wat alles te maken heeft met de bestaansgronden van de Groenmarktkerk.

Voor de lichtprojectie maakt MAPA gebruik van iconografische handgeschilderde grootbeeld-dia’s zoals theater vak-pedagoog Frans van Heiningen en beeldend kunstenaar Machteld Aardse hebben doorontwikkeld. Ze werken met een analoge grootbeeld lichtprojector, de PANI projector. Pina Bausch en Laurie Anderson werkten eveneens met deze projector, vanwege het mooie warme licht en het haarscherpe beeld. Hierdoor wordt het projectiebeeld een fysieke ervaring. MAPA brengt deze van oorsprong theater-projector naar buiten toe, waardoor de openbare ruimte een beeldend theater wordt voor iedereen.