20 januari: muzikale voorstelling: Elisabeth van Thüringen


Op 20 januari 2024
(om 16.00 uur in de Oud Katholieke kerk aan de Kinderhuissingel) zal er bij de Antonius Gemeenschap een theatrale, poëtisch en muzikale voorstelling zijn over het leven van Elisabeth van Türingen. Zij was Gravin en werd minderzuster. De voorstelling zal gedaan worden door Peter Vermaat en Emma van Dongen.


Peter Vermaat
(spoken-word preformer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, beijgestaan door zijn maskers en levensgrotepoppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwse laat herleven.

Elizabeth van Thüringen (1207 – 1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe van drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de ziek en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op de problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen. Haar naam is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis, kleuterschool of kinderdag verblijf.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting ADOFF, Franciscaans Steunfonds