Geloof en samenleving

In de afgelopen jaren is er een steeds grotere kloof ontstaan tussen kerk en samenleving. Hoewel de traditionele normen en waarden nog steeds van groot belang zijn, voelen mensen zich minder geneigd zich te scharen achter een kerk en of zichzelf te bestempelen als gelovige. Toch is vrijwel iedereen op zijn of haar eigen wijze bezig met levensvragen en levensbeschouwing in welke vorm dan ook. 


Zonder te evangeliseren zoekt de Antonius Gemeenschap met anderen naar manieren om de kloof tussen kerk en samenleving te lenigen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten wanneer het gaat om gemeenschapszin, een gedeeld referentiekader en de ‘zondagsrust’. Op zoek naar momenten van tijd en aandacht voor jezelf en de ander in deze gehaaste 24-uursmaatschappij.

Het festival Take me to Church dat plaatsvindt in oktober, in samenwerking met het poppodium Patronaat en de stichting Gitaarlem, is hier een goed voorbeeld van. Bekende artiesten treden tijdens dit festival op in verschillende kerken in de stad.  De voorganger krijgt bij aanvang van het concert de gelegenheid om iets te vertellen over de locatie en de gemeenschap. De veelal niet-religieuze muziek krijgt in de verstillende setting van de kerk op natuurlijke wijze een andere lading die indruk maakt op de aanwezigen.

Stadsklooster Haarlem

Een ander initiatief van de Antonius Gemeenschap rondom het thema Kerk en Samenleving is Stadsklooster Haarlem, een samenwerkingsverband tussen verschillende kerken in de stad. Rondom het thema Stilte, aandacht en schoonheid biedt het stadsklooster een platform om op een originele manier traditionele normen en waarden uit te dragen. Hierbij zoekt de Antonius Gemeenschap samenwerking met ondernemend en creatief en niet noodzakelijkerwijs kerkelijk Haarlem.

Op 28 oktober 2018 lanceerde het Stadsklooster Haarlem de website www.stadskloosterhaarlem.nl en zal zich verder ontwikkelen in de stad.