17-25 sept: Vredesweek

Het thema van de vredesweek van 2022 is
GENERATIE VREDE                                                                                                                 

De week is van 17 september 2022 t/m 25 september 2022 

Generatie Vrede verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld

De week wordt landelijk georganiseerd door Pax de vredesbeweging in Nederland.                 
De Antonius Gemeenschap is ambassadeur van de vrede in Haarlem 

Elk jaar willen we in de vredesweek extra aandacht geven aan de vrede in de breeds mogelijk zin van het woord. Geen oorlog wil nog niet zeggen dat het vrede is. En nu met de extra aandacht die we hebben voor de oorlog in de Oekranïe ervaren we hoe belangrijk vrede is. 

De eerste plannen liggen al klaar. In de loop van de maanden zullen hier mogelijk meer activiteiten bijkomen die we willen laten plaats vinden in de vredesweek. We worden gesteund  door een dertigtal organisaties die allen het convenant van vrede hebben ondertekend. 

Vaststaan de volgende activiteiten voor 16 tm 25 september: 

Vrijdag 16 september: Geef vrede doorHoe vaak doe je dat nou, een ander ‘vrede toewensen’? Een dag voordat de Vredesweek begint geven mensen overal in de stad elkaar een kaart met een vredeswens. Aan de buurvrouw, aan opa, aan die meneer die je eigenlijk niet kent, aan een wildvreemde, aan een vluchteling of misschien wel aan jezelf. Wil je meedoen, vraag dan een setje kaarten op via administratie@doopsgezindhaarlem.nl  met vermelding van postadres en hoeveel setjes kaarten. De kaarten zijn gemaakt door jongeren uit de doopsgezinde kerk. Zij rijden ook op de (bak)fiets door de stad om overal kaarten weg te geven.

Locatie: diverse locaties in de stad

 Zaterdag 17 september: Stilte Kring.  Om 12.00 uur zal er op de Nieuwe Groenmarkt een kring aan stoelen staan. IN Nederland staan op 100 plaatsen een zelfde kring van Stilte. De klok zal 12.00 uur slaan. Ivo Bernard zal op zijn gitaar enkele stukken spelen die zullen overgaan in stilte. De stilte zal 15 minuten zijn, daarna zal Ivo Bernard opnieuw enkele stukken spelen. Met een kop koffie of thee. Ter afsluiting. U bent van harte uitgenodigd om plaats te nemen in de kring van stilte.

Zaterdag 17 september:  Aperitief voor de Ziel  in de Groenmarktkerk. Het Aperitief is een korte dienst welke in het teken staat van Franciscus en Antonius. Met na afloop de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen onder het genot van een aperitief. Aanvang 16.00 uur 

Zaterdag 17 september | 20:00-21:30 uur  Het geluid van protest – opening Vredesweek  Producer, manager en platenbaas, maar vooral muziekliefhebber Daan van Rijsbergen neemt ons mee langs de geschiedenis van de protestsong. Hij vertelt over de achtergrond, het tijdsbeeld en de context van de nummers, die uiteraard ook live worden gespeeld door Haarlemse muzikanten. Deze avond vormt de officiële aftrap van de Vredesweek. Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24

Zondag 18 september | 13:00-14:30 uur- Ontmoetingslunch De smakelijkste manier om met anderen in contact te komen! Onder het genot van een heerlijke lunch ontmoet je nieuwe mensen. Misschien wel mensen, die je anders nooit in je eigen omgeving of ‘bubbel’ tegen zou komen. Naast de lunch worden er ook een aantal prikkelende gesprek-starters geserveerd. Een gospelkoor zorgt voor een vrolijke muzikale noot. Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24 of Grote Houtstraat

NB De lunch is op tijd afgelopen voor mensen die aansluitend naar de regenboogviering in de Grote of St. Bavokerk willen gaan.

Zondag 18 september 2022, aanvang 15.00 uur –Regenboogviering: Generatie Vrede: jongeren laten van zich horen Kom luisteren naar muziek, gedichten en persoonlijke verhalen in de magische Grote- of St. Bavo kerk. Het thema van de Vredeweek is dit jaar Generatie Vrede, daarom geven jongeren* deze keer invulling aan de Regenboogviering.

De middag wordt daarbij opgeluisterd door vrolijke gasten waarvan we de namen nog niet kunnen onthullen. Het is een gezamenlijke viering voor een ieder die wil komen, waarbij de veelkleurigheid en de seksuele diversiteit van Haarlem Regenboogstad centraal staan en waar iedereen zichzelf kan zijn. Religieus en niet religieus, jong en oud, niet – hetero en hetero iedereen is welkom!

Na de viering kun je een ijsje ‘koude oorlog’ eten op de Grote Markt, of misschien wel een kop koffie drinken bij de buurt TukTuk.  locatie: de Grote of St. Bavo aan de Grote Markt . Inloop vanaf 14.30 uur Aanvang 15.00 uur.  Entree: gratis

*Het zijn vooral GSA-jongeren. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance. Dit zijn groepen leerlingen die zich op school sterk maken voor een voor veilige omgeving voor iedereen. Ze organiseren o.a. Paarse Vrijdag op school.

Om 10.30 uur zal in de Lutherse kerk aan de Witte Herenstraat 22 Haarlem een kerkdienst gehouden worden welke in het teken zal staan van de vrede.

Zondag 18 september  Kunst gemaakt door gekleurde mens. Yoshina  Davelaar zal een gastles geven over kunst gemaakt door de gekleurde mens  Zij spreekt zelf van de zwarte mens. Tevens kunt u zelf aan de slag om kunst te maken in het tweede deel van de bijeenkomst. Haar stelling is; het wordt hoog tijd dat we het stempel van de primitieve kunst weghalen.    De gastles wordt gegeven in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 Haarlem. Aanvang 14.00 uur Verwachtte eindtijd  17.00 uur.

Maandag 19 september: Vredesgebed voor Stad en Wereld. De wordt gebruikelijk alleen op de eerste maandag van de maand gehouden na het horen van de sirenes. In de vredesweek doen we een extra vredesgebed. Voor zal gaan dhr. Jaap Willen Hutter van de Soefi gemeenschap in Haarlem. Aanvang 12.30 uur plaats Groenmarktkerk.

Maandag 19 september | 20:00-22:00 uur  Vredesliederen met Koor Amor. Zingen verbindt en brengt vreugde. Of je nu wel of niet ‘mooi’ kunt zingen. Op deze avond zingen we met elkaar vredesliederen van over de hele wereld, in vele talen, onder begeleiding van Jan-Hendrik Veenkamp. De liederen zijn laagdrempelig en gemakkelijk op te pikken: je zingt ze zó mee. Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24

Dinsdag 20 september: Woord en communiedienst: Vredesgebed in de Groenmarktkerk. Broeder Savio die elke week op dinsdag en vrijdag om 12.30 uur een korte dienst houdt, zal deze keer het in het teken van de vrede stellen. 

Dinsdag 20 september Les & Lunch. Acht leerlingen van het Nieuwe Wereldhuis ontmoeten acht belangstellenden. Samen zijn zij aanwezig tijdens de les en samen ontmoeten zij elkaar daarna tijdens een lunch. Tijdens de lunch is er muzikale ondersteuning van Samuel en Joey Dib. Samuel is finalist geweest bij het programma The Voice en komt uit Libanon. Na de lunch zal er nog een muzikale performance van een half uur plaats vinden. De dag waarop het plaats vindt is waarschijnlijk dinsdag 20 september 2022 Het vindt plaats in respectievelijk het Nieuwe Wereldhuis en het Aanloopcentrum van Stem in de Stad.  De tijd zal waarschijnlijk zijn: 11:00-13:30 uur.

Dinsdag 20 september | 19:30-22:00 uur   Film: Vredesmars Selma  Harcourt Klinefelter was de persvoorlichter van Martin Luther King. Hij was onder meer aanwezig bij de protestmarsen in 1965, georganiseerd tegen racisme en voor gelijke stemrechten voor Afro-Amerikanen. Hierover gaat de film Selma, die twee Oscar-nominaties in de wacht sleepte. We kijken met elkaar de film, die wordt ingeleid door Harcourt Klinefelter zelf. En drinken na afloop met elkaar op de vrede.  Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24

Woensdag 21 september: Gesprek over vrede. Tijdens een eenvoudige maaltijd met soep en brood zal het gesprek gaan over vrede. Enkele gespreksrondes die als uitgangspunt verhalen hebben uit o.a. de Volkskrant over vrede en vrijheid nu en straks. Hoe kunnen we racisme en discriminatie te boven komen? De actualiteit  vraagt ook aandacht. Ernest Spronck, secretaris van het Haarlems Platvorm voor Religie en Levensbeschouwing, verzorgt een korte algemene inleiding. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. • Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 Haarlem, aanvang 12.30 uur aanmelden: wim@antonius-gemeenschap.nl   

Woensdag 21 september 2022 .    Integratie en migratie bij. Diverse sprekers vertellen over een goede integratie van nieuwkomers in Nederland en een goede migratie bij door migratie/terugkeer. Sprekers: Rien van der Toorn  – Sabrina Poort  IOM  ism Stem in de Stad. Adres: Stem in de Stad. Aanloopcentrum  van 15.00 uur tot 16.00 uur  

Korte omschrijving

Spreker 1: Rien van der Toorn komt spreken over het onderwerp Een Goede Integratie van Nieuwkomers. Rien van der Toorn is een niet-westers socioloog en doceert als Associate Faculty bij de vakgroep ‘Intercultural Studies’ aan Tyndale Theological Seminary en is als decaan verbonden aan de richting ‘Global Studies’ van de Foundation Academy of Amsterdam. Voor de gemeente Leiden heeft hij samen met zijn vrouw we een methode ontwikkeld voor effectievere acculturatie, om nieuwkomers te helpen zich eerder thuis te voelen en sneller werk te vinden.

Spreker 2: Sabrina Poorter

Sabrina Poorter is Senior Project Officer bij IOM. De Internationale Organisatie voor Migratie is een intergouvernementele organisatie met een hoofdkantoor in Genève. De organisatie is in 1951 opgericht als Intergovernmental Committee for European Migration, met het doel om ontheemden in Europa in de naoorlogse jaren terug te begeleiden naar huis.

Sabrina komt vertellen over hoe IOM migranten ondersteunt die vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst of door migreren naar een derde land waar permanent verblijf is gewaarborgd (hervestiging)

Donderdag 22 september 2022 . Vriendschappelijke voetbalwedstrijd Voetballen met ongedocumenteerden en statushouders organisator : SportFever Haarlem ism Stem in de Stad Plaats van samenkomst : Kenaupark Haarlem   van 10.00 u – 11.00 uur. Korte omschrijving. Vriendschappelijke voetbalwedstrijd met de vaste gasten van Stem in de Stad.

Donderdag 22 september aanvang 20:00 uur Drie zusters in de stad Stem Theater brengt een theaterstuk dat is gebaseerd op de verhalen van de spelers en op het toneelstuk De drie zusters van Tsjechov. Deze Russische klassieker verhaalt over de dochters van een legerofficier die destijds met zijn gezin Moskou verliet om bevelhebber te worden van een garnizoen in een kleine provinciestad. Na de dood van hun vader verlangen de drie zusters hevig naar het groots en meeslepend leven uit hun jeugd in de hoofdstad, maar geen van de drie slaagt erin haar geluk daadwerkelijk te beproeven. Het is een organische documentaire over hoe het is en voelt om buitenlander te zijn in Nederland. Zijn we nog onszelf als we ons moeten uiten in een andere taal?  Lokatie Stem in de Stad.  Nieuwe Groenmarkt 22 Haarlem  aanvang: 20.00 uur.

Donderdag 22 sept zal  Joachim Duyndam om 20.00 uur in de sociëteit “de Vereeniging” op de Zijlweg nummer 1 een lezing houdt met als thema ““De vrije wil en het vrije woord”. Hiermee wordt het Coornhertjaar herdacht en vrije wil en vrije woord zijn middellen naar vrede. Elke generatie is op zoek naar “Vrede. Joachim Duyndam een filosofisch hoogleraar met emeritaat van de Universiteit voor Humanistiek. Toegang gratis.

De vrije wil en het vrije woord 
Lezing voor het HV Haarlemmerland, 22 september 2022 door prof. dr. Joachim Duyndam

De humanist Dirck Volkertszoon Coornhert (1522-1590) pleitte in zijn – zeer roerige – tijd voor geloofsvrijheid en tolerantie. Roerig vanwege de tachtigjarige oorlog met de Spaanse overheerser, een oorlog die ook langs godsdienstige lijnen werd uitgevochten, en waarin hij bevriend was met Willem van Oranje. Omdat Coornhert echter weigerde partij te kiezen voor katholieken of protestanten, werd hij door beide partijen verketterd, en moest hij daardoor menigmaal naar veilige heenkomens vluchten. Als denker verdedigde hij de vrije wil tegen predestinatie en erfzonde. Daarin is hij nauw verwant aan Erasmus (1469-1536), die de vrije wil verdedigde in zijn dispuut met Luther (1483-1546). Ook vandaag is het debat over de vrije wil zeer actueel, al wordt het niet meer langs religieuze lijnen gevoerd. Vandaag zijn het hersenonderzoekers als Dick Swaab en robotiseringsideologen als Yuval Noah Harari die het bestaan van de vrije wil ontkennen en haar afdoen als illusie. Hoe kan – en moet – het humanisme vandaag de vrije wil verdedigen? Dat het debat over de vrije wil niet alleen maar een theoretische kwestie is, kunnen we daaraan aflezen dat de kunst én het recht vrijuit te spreken (het vrije woord als uiting van de vrije wil), onder druk staan van enerzijds machten die hen willen beknotten en anderzijds ontsporingen van het vrije woord op de sociale media van het internet.

Literatuur: Joachim Duyndam, Marcel Poorthuis en Theo de Wit (red.), Humanisme en religie. Controverses, bruggen, perspectieven. Delft: Eburon, 2005.

Vrijdag 23 september: Woord en communiedienst: Vredesgebed in de Groenmarktkerk. Broeder Savio die elke week op dinsdag en vrijdag om 12.30 uur een korte dienst houdt, zal deze keer het in het teken van de vrede stellen. 

Vrijdag 23 september 2022  Een Stadswandeling met als thema: Vluchtelingen door de eeuwen heen. Organisatie: Gilde Haarlem, stadswandelingen  ism Stem in de Stad. Plaats samenkomst:  Grote Markt 18 Vleeshal. Einde: Stem in de Stad, Nieuwe Groenmarkt 22. Start van de wandeling  13.30 u – 15.00 uur   

K
orte omschrijving
Haarlem stad van de vier V’s: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid. Dat willen we in ieder geval graag uitstralen. Het vluchtelingenprobleem speelt door de eeuwen heen. Haarlem heeft altijd geprobeerd een steentje bij te dragen tot op de dag vandaag.

Vrijdag 23 september 2022                                                                                                                                  Een avond waarin we kennismaken met de cultuur (muziek, zang, dans, poëzie) van jong en oud van de mensen die in Nederland wonen en afkomstig zijn uit andere landen.
Plaats: kerkgebouw Frieslandlaan 15, Haarlem Tijd: 19.00 uur Toegang gratis

Vrijdag 23 september Rondetafelgesprek: Vrede Vandaag . Hoe kijken mensen in het ‘veilige’ Nederland aan tegen de thema’s vrede en vrijheid? Wat betekenen die begrippen in ons land? En in hoeverre ervaren mensen zelf de ruimte om zichzelf te kunnen zijn, ook wanneer dat anders is dan ‘de norm’? In dit tafelgesprek vertellen mensen uit verschillende generaties over hun ervaringen en gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek.  Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24 Aanvang 20.00 tot 21.30 uur

Zaterdag 24 september: Lezing door dhr. Ton Roumen, Bezinning en bezieling over Thich Nhat. Thich Nhat is een Boeddhistische monnik. Spiritueel leraar en vredesactivist. Vrede is een kwaliteit van je hart, zegt Thich Nhat. Plaats: Pastorie van de Groenmarktkerk. Nieuwe Groenmarkt 12.
Aanvang 14.00 uur tot 16.00 uur Kosten 10,00 euro. 

Dr Ton Roumen (1955) is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s en persoonlijke ontwikkeling. Recente boeken van zijn hand: Omarm jezelf en Geaarde spiritualiteit. Meer weten? Ga naar: www.bezinnen.com.

Vrede in je hart  Door de oorlog in Oekraïne is het vraagstuk van vrede nog prangender en urgenter geworden. Als er een politieke oplossing komt, veronderstelt die een humane houding en dat heeft alles met vrede in je hart te maken. Iedereen heeft een hart en beschikt over het vermogen te leven vanuit vrede in je hart. Behalve vrede zijn verzoening, vergeving en verdraagzaamheid bijzondere kwaliteiten van het hart. Die helpen je om zelf in vrede te leven en leveren ook een bijdrage aan de vrede van anderen. Misschien vergt het wel enige oefening om zonder oordeel en met mildheid te kijken. Enkele korte aandachtsoefeningen kunnen helpen ons bewust te worden van ons hart en de vrede in ons hart te voelen en te voeden.

Zaterdag 24 september:  Burendag. Vraagt nog om verdere invulling 

Zondag 25 september | 10:30-11:30 uur, koffie/thee na afloop

Afsluitende viering

De Vredesweek wordt afgesloten met een kerkdienst/viering. Dit onder leiding van de dominees

Alex Noord (Doopsgezind Haarlem) en Sabine du Croo de Jongh (Remonstranten Haarlem). Geïnspireerd door de oude verhalen worden we aangemoedigd om ook (juist!) na de Vredesweek in ons eigen leven werk te maken van ‘Generatie Vrede’. Locatie: Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24

Zondag 25 september: Afsluitende viering in de Groenmarktkerk. Aanvang 10.30 uur                        Gospelkoor Pata Pata is het enige kleurrijke Gospelkoor uit Haarlem. Het koor zingt muziekstukken uit verschillende landen in verschillende talen. De insteek is multicultureel. Het zingt een mix van Amerikaanse gospels en traditionele nummers uit o.a. Ruanda, Congo en Zuid-Afrika, in overleg met onze dirigent Lionel Ndamba. Het optreden is een initiatief van stichting Palanka Negra.

Door de week heen:  In de vredesweek ligt het in de bedoeling om heel veel vredesvlaggetjes, gemaakt door scholen en ouderen, op te hangen. Hoe meer vlaggetjes hoe meer kennis en aandacht voor de vrede. De eerste 100 mtr vlaggetjes is ons toegezegd door het Humanistisch verbond. Zij gaan dit maken samen met de kinderen van de Zonnewijzerschool. en basisschool De Talenten

Bij Stem in de Stad komt een spreker die zal gaan over een goede integratie van nieuwkomers. Plaats, tijd en datum nog niet bekend.

Rond 22 augustus 2022  is de folder gereed