Vredesweek:17-25 sept

Het thema van de vredesweek van 2022 is
GENERATIE VREDE                                                                                                                 

De week is van 17 september 2022 t/m 25 september 2022 

De week wordt landelijk georganiseerd door Pax de vredesbeweging in Nederland.                 
De Antonius Gemeenschap is ambassadeur van de vrede in Haarlem 

Elk jaar willen we in de vredesweek extra aandacht geven aan de vrede in de breeds mogelijk zin van het woord. Geen oorlog wil nog niet zeggen dat het vrede is. En nu met de extra aandacht die we hebben voor de oorlog in de Oekranïe ervaren we hoe belangrijk vrede is. 

De eerste plannen liggen al klaar. In de loop van de maanden zullen hier mogelijk meer activiteiten bijkomen die we willen laten plaats vinden in de vredesweek. We worden gesteund      door een dertigtal organisaties die allen het convenant van vrede hebben ondertekend. 

Vaststaan de volgende activiteiten voor 17 tm 25 september: 

Zaterdag 17 september:  Aperitief voor de Ziel  in de Groenmarktkerk. Het Aperitief is een korte dienst welke in het teken staat van Franciscus en Antonius. Met na afloop de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen onder het genot van een aperitief. Aanvang 16.00 uur 

Zondag 18 september:  Regenboogviering. De regenboogviering wil aangeven dat alle geslachten, culturen enz. welkom zijn. De viering zal worden gehouden in de Bavo aan de Groet Markt. Aanvang waarschijnlijk 15.00 uur. Zodra meer over de inhoud bekend is wordt het vermeld. 

Maandag 19 september: Vredesgebed voor Stad en Wereld. De wordt gebruikelijk alleen op de eerste maandag van de maand gehouden na het horen van de sirenes. In de vredesweek doen we een extra vredesgebed. Voor zal gaan dhr. Jaap Willen Hutter van de Soefi gemeenschap in Haarlem. Aanvang 12.30 uur plaats Groenmarktkerk

Dinsdag 20 september: Woord en communiedienst: Vredesgebed in de Groenmarktkerk. Broeder Savio die elke week op dinsdag en vrijdag om 12.30 uur een korte dienst houdt, zal deze keer het in het teken van de vrede stellen. 

Dinsdag 20 september Les & Lunch. Acht leerlingen van het Nieuwe Wereldhuis ontmoeten acht belangstellenden. Samen zijn zij aanwezig tijdens de les en samen ontmoeten zij elkaar daarna tijdens een lunch. Tijdens de lunch is er muzikale ondersteuning van Samuel en Joey Dib. Samuel is finalist geweest bij het programma The Voice en komt uit Libanon. Na de lunch zal er nog een muzikale performance van een half uur plaats vinden. De dag waarop het plaats vindt is waarschijnlijk dinsdag 20 september 2022 Het vindt plaats in respectievelijk het Nieuwe Wereldhuis en het Aanloopcentrum van Stem in de Stad.  De tijd zal waarschijnlijk zijn: 11:00-13:30 uur.

Woensdag 21 september: Tijdens een maaltijd van soep en brood zal er een discussie kunnen ontstaan over verschillende citaten, met vrede als onderliggende gedachten uit o.a kranten. Ernest Spronck, secretaris van het Haarlems Platform voor Religie en Levenbeschouwing doet de inleiding. Plaats Groenmarktkerk. Preciese aanvangstijd nog niet bekend. 

Donderdag 22 september: Nog geen activiteit bekend 

Vrijdag 23 september: Woord en communiedienst: Vredesgebed in de Groenmarktkerk. Broeder Savio die elke week op dinsdag en vrijdag om 12.30 uur een korte dienst houdt, zal deze keer het in het teken van de vrede stellen. 

Vrijdag 23 september: Staat nog niet geheel vast, maar is wel de bedoeling: Multiculturele avond. Vrede wordt geboren als we naar elkaar omzien, naar elkaar luisteren,elkaar horen, elkaar ruimte geven, elkaar vrijheid geven. Als we elkaar opzoeken, elkaar weten te vinden, elkaar het woord geven en met elkaar samenwerken, ligt er een    kleurijke toekomst voor ons. Kom ook je verhaal vertellen. Iedereen is welkom. Onder het genot van wat hapjes en drankjes kunnen we in contact komen met vele verschillende culturen en van hen horen. Tijd en plaats zijn nog niet vastgesteld. 

Zaterdag 24 september: Lezing door dhr. Ton Roumen, bezinning en bezieling over Thich Nhat. Thich Nhat is een Boeddhistische monnik. Spiritueel leraar en vredesactivist. Vrede is een kwaliteit van je hart, zegt Thich Nhat. Plaats: Pastorie van de Groenmarktkerk. Nieuwe Groenmarkt 12.
Aanvang 14.00 uur tot 16.00 uur Kosten 10,00 euro. 

Vrede in je hart  Door de oorlog in Oekraïne is het vraagstuk van vrede nog prangender en urgenter geworden. Als er een politieke oplossing komt, veronderstelt die een humane houding en dat heeft alles met vrede in je hart te maken. Iedereen heeft een hart en beschikt over het vermogen te leven vanuit vrede in je hart. Behalve vrede zijn verzoening, vergeving en verdraagzaamheid bijzondere kwaliteiten van het hart. Die helpen je om zelf in vrede te leven en leveren ook een bijdrage aan de vrede van anderen. Misschien vergt het wel enige oefening om zonder oordeel en met mildheid te kijken. Enkele korte aandachtsoefeningen kunnen helpen ons bewust te worden van ons hart en de vrede in ons hart te voelen en te voeden.

Dr Ton Roumen (1955) is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s en persoonlijke ontwikkeling. Recente boeken van zijn hand: Omarm jezelf en Geaarde spiritualiteit. Meer weten? Ga naar: www.bezinnen.com.

Zaterdag 24 september:  Burendag. Vraagt nog om verdere invulling 

Zondag 25 september: Afsluitende viering in de Groenmarktkerk. Aanvang 10.30 uur              
Mogelijk zullen er in verschillende kerken in Haarlem aandacht gegeven worden aan de vredesweek. Vorig jaar vond dat plaats in 8 kerken in Haarlem. 

Door de week heen:                                                                                                                   
In de vredesweek ligt het in de bedoeling om heel veel vredesvlaggetjes, gemaakt door scholen en ouderen, op te hangen. Hoe meer vlaggetjes hoe meer kennis en aandacht voor de vrede. De eerste 100 mtr vlaggetjes is ons toegezegd door het Humanistisch verbond. Zij gaan dit maken samen met de kinderen van de zonnewijzerschool.