Vredesweek 2019 (voorlopig programma)

De activiteiten van de vredesweek, die zoals elk jaar weer in september zal plaatsvinden, staan in het teken van de Vredesverklaring Haarlem: 

  • Vreedzaam en respectvol samenleven
  • Openstaan voor en nieuwsgierig zijn naar anderen
  • Elkaar aanspreken op oordelen en onverdraagzaamheid
  • Elkaar leren kennen
  • Je laten verrassen door de verschillen en je verbazen over overeenkomsten.

Over grenzen

Het thema van de vredesweek is Over Grenzen. Over de grens kom je in een andere omgeving, buiten je comfortzone. Dat is onbekend, spannend en misschien voelt het zelfs wel een beetje onveilig. Respecteren anderen mijn grenzen wel? Dat maakt dat je je kwetsbaar voelt. De uitdaging is om de balans te vinden tussen je eigen vertrouwde omgeving en je overgeven aan het onbekende. Wij nodigen u uit om uw grenzen te komen verkennen. 

Activiteiten vredesweek

Wilt u een bijdrage leveren aan het programma of heeft u vragen, neem dan contact op met wim@antonius-gemeenschap.nl;
tel. 06-33 78 86 75. Een folder met het definitieve programma is begin september beschikbaar. 

 (S)preken voor andermans parochie 

Verschillende religieuze en levensbeschouwelijke organisaties doen mee met een dit ontmoetings- en uitwisselingsproject. Christenen gaan op bezoek bij moslims, humanisten gaan op bezoek bij christenen etc.. Bent u vertegenwoordiger van een gebedshuis, een levensbeschouwelijke organisatie of een zelforganisatie en wilt u meedoen? Neem contact met Marjolein van Haaften, Bureau Discriminatiezaken: mvh@bdkennemerland.nl

Kunstproject Wisselkunst – voor, tijdens en na de vredesweek

Kunstenaar Hans Bosman heeft een object ontworpen dat zal rouleren langs alle ondertekenaars van de Vredesverklaring Haarlem.

Opening expositie VredesKunstlijn – zondagmiddag 22 september 17.00 uur IN De Waag, Spaarne 30a Haarlem 
Meer dan 20 Haarlemse kunstenaars tonen hun kunst op diverse locaties: Hudson Bay, De Waag, de Groenmarktkerk en in de Wijngaardtuin. Thema: ‘Over grenzen’. De kunst is te koop. Voor meer informatie: wim@antonius-gemeenschap.nl

Lofzang der Verzoening- zaterdag 23 november

Concert van componist Kris Oelbrandt met lofliederen uit drie wereldgodsdiensten: De lofzang van Hanna (Jodendom), de lofzang van Maria (Christendom) en Soera 87 (Koran; Islam). Met het verenigen van deze lofliederen ontstaat een interreligieuze dialoog. Kris Oelbrandt wil zo een bijdrage leveren aan de discussie rondom vermenging van culturen, godsdienstoorlogen en de multiculturele samenleving. Uitvoering: het Dudok Quartet en anderen. Meer informatie: Joris Obdam: Joris@antonius-gemeenschap.nl               

Diverse vieringen

Multireligieuze Regenboogviering – zondagochtend 22 september
Gezamenlijke viering van christenen, moslims, joden en homo- en biseksuelen, lesbiennes, transgenders en intersekse personen in de Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt in Haarlem. Thema: ‘Over grenzen’. In aanwezigheid van dominee Tom de Haan, rabbijn Clary Rooda en een imam (nog niet bekend). Met groot diversiteitskoor. 

Vredesviering onder leiding van Lien Kenselaar in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 22, maandag 23 september
Woord en communiedienst – dinsdag 24 september om 12.30 u
Dienst in teken van vrede onder leiding van Savio Ebben in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 22

Multicultureel Vrouwencafé – woensdag 25 september
Speciale vredesactiviteit in het Multicultureel Vrouwencafé. Organisatie Stem in de Stad, Gedempte Oude Gracht 138, Haarlem  

Woord en communiedienst – Vrijdag 27 september, 12.30 uur
Dienst in teken van vrede met Savio Ebben in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 22

Afsluitende viering Vredesweek – zondagochtend 29 september
Afsluitende viering met Joris Obdam

Ondertekening van Vredesverklaring Haarlem – zondagmiddag 29 september

In 2018 hebben 19 organisaties de Vredesverklaring Haarlem ondertekend om ‘vreedzaam en respectvol samenleven in Haarlem te bevorderen’. Deze middag sluiten zich opnieuw organisaties aan om het convenant te ondertekenen.
Meer informatie: wim@antonius-gemeenschap.nl.  

Een en ander zal plaats vinden in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, Frieslandlaan 15, Haarlem